Ca 2 liter 

Förberedelse: 10 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 50 min

Ingredienser
1 kg 5 apelsiner (ca 1100 gram)
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Bra att veta : Mått och vikt: Syltsocker
1 dl = ca 95 g

Tillagning

Skölj ocrh skrubba apelsinerna.
Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Strimla klyftorna i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen. Eller finfördela i en matberedare.

Lägg de hackade citrusfrukterna i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 30 minuter på svag värme.
Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Koka 15 minuter och rör då och då.
Skumma marmeladen om det behövs.

Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. 

Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. 
Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. 

Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.

Förvara marmeladen svalt och mörkt.

Konservering

Poängen med sylt är (förutom att det är gott!) att du vill kunna lagra bär och frukt. Sylt konserveras på flera sätt. Socker är i sig konserverande – ju mera socker, desto längre hållbarhet. Att du skummar av sylten noga är också viktigt.

När du slår upp sylten ska den vara varm och slås på rena, varma burkar. Skruva på ett rent, tätt lock och när burken sedan svalnar har du en helt tät konserv. Förvarar du burken svalt håller den oftast till nästa säsong.

Stora mängder natriumbensoat ger lätt en bismak åt sylten.