Ghee, guldsmör, klarifierat eller skirat smör. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee

I det indiska köket använd det mycket. Perfekt för stekning och frityr då den tål hög temperatur på ca 250°C.

DU BEHÖVER
1 paket 500g smör
Kastrull
Sked eller tesil
Silduk eller kaffefilter.
Ren glasburk

SÅ GÖR DU
Viktigt att inte bränna smöret! Koka tills skummet som bildas överst blir ljusbrunt. Ta bort kastrullen och låt svalna lite, avlägsna skummet och sila. Häll över i en burk med lock. Den håller i månader om du kyler den och ca 5 veckor i rumstemperatur. Titta på datum och hållbarhet på förpackningen först.

Ghee är lämpligt att steka och fritera i, eftersom det tål mycket höga temperaturer, och bidrar med en rik och nötig smak. Passar även laktosintoleranta då Ghee är laktosfritt.

Testa att fritera i det! Eftersom det bara är fettet kvar så klarar det drygt 250 grader innan det bränns. Perfekt att steka och fräsa kryddor som curry, paprika eller tacos krydda.