Labneh är färskost gjord på avrunnen yoghurt. Det är mycket lätt att göra.
Recept
500 g turkisk yoghurt
1 tsk salt
Olivolja
Smaksättning, välj fritt:
Färska eller torkade örter som tex timjan, mynta, rosmarin.
Torkad chili.
Jag tog mynta
Gör så här
Täck en sil med en ren och fräsch kökshandduk.
Blanda yoghurt med salt och häll sedan över kökshandduken.
Låt yoghurten rinna av i kylen i 3 dagar.
Byt handduken varje dag och kasta vätskan som rinner av från yoghurten med jämna mellanrum.
Efter 3 dagar är yoghurten ganska fast och blivit labneh. kan servera labnen direkt utan att forma till bollar om du vill, lägg på en tallrik och ringla en god olivolja på, serves med en bit bröd.
Gör labneh bollar så här :
Rulla labnen till små bollar och lägg dem på en ren kökshandduk, låt bollarna torka på duken i kylen ca 1-2 timmar, tills de slutar vätska sig.
Lägg färskostbollarna i en ren glasburk, varva med smaksättning och häll olja över.
Förvara svalt, håller sig upp till 3-7 dagar.
Burken klarar sig i rumstemperatur ca 3-4 dagar. Förvarar du dem i kylen håller de lite längre men olivoljan kommer att stelna i kylskåpet. Tänk på det bara.
Låt då stå en stund i rumstemperatur innan servering om du har osten i kylen. Servera som frukost med en bit bröd eller på buffén...
Tips tänk på att använda rena och fräscha kökshanddukar och byt dem varje dag när yoghurten rinner av i kylen. Sterilisera och rengör burken som du ska förvara färskosten i.
Recept
500 g turkisk yoghurt
1 tsk salt
Olivolja
Smaksättning, välj fritt:
Färska eller torkade örter som tex timjan, mynta, rosmarin.
Torkad chili.
Jag tog mynta
Gör så här
Täck en sil med en ren och fräsch kökshandduk.
Blanda yoghurt med salt och häll sedan över kökshandduken.
Låt yoghurten rinna av i kylen i 3 dagar.
Byt handduken varje dag och kasta vätskan som rinner av från yoghurten med jämna mellanrum.
Efter 3 dagar är yoghurten ganska fast och blivit labneh. kan servera labnen direkt utan att forma till bollar om du vill, lägg på en tallrik och ringla en god olivolja på, serves med en bit bröd.
Gör labneh bollar så här :
Rulla labnen till små bollar och lägg dem på en ren kökshandduk, låt bollarna torka på duken i kylen ca 1-2 timmar, tills de slutar vätska sig.
Lägg färskostbollarna i en ren glasburk, varva med smaksättning och häll olja över.
Förvara svalt, håller sig upp till 3-7 dagar.
Burken klarar sig i rumstemperatur ca 3-4 dagar. Förvarar du dem i kylen håller de lite längre men olivoljan kommer att stelna i kylskåpet. Tänk på det bara.
Låt då stå en stund i rumstemperatur innan servering om du har osten i kylen. Servera som frukost med en bit bröd eller på buffén...
Tips tänk på att använda rena och fräscha kökshanddukar och byt dem varje dag när yoghurten rinner av i kylen. Sterilisera och rengör burken som du ska förvara färskosten i.
