Det är lite valfritt hur länge du orkar vänta, men ju längre den får jäsa, desto mer smaker kommer jästen att producera.
Jag tycker själv den är godast dag tre.
Fördelen med en knådfri deg är att man inte arbetar in syre i den vilket gör att inga näringsämnen i kontakt med syre och kommer således inte att oxidera och bli förstörda eller mindre verksamma, och därmed är en knådfri deg liiiite nyttigare än en deg som man kör i maskin.
625 g Mjöl med hög glutenhalt, (tipo 00)
450 g (4½ dl) vatten
45g (½ dl) olivolja
12g(2 tsk) salt
2g jäst färsk
Kvällen före:
Lös jästen helt i vattnet Tillsätt resten av ingredienserna och blanda de noggrant tills det är klumpfritt med tex en slev.
Låt degen stå framme och fermentera över natten 8-12 timmar.
Nästa morgon, “vik degen” några gånger med tex en slickepott och placera degen i kylen. (* detta moment är inte nödvändigt, men har börjat dra ner degen från kanterna innan kylen)
Ca 2 timmar före “äta” är det dags för bollningsmomentet.
Stjälp upp degen på ett välmjölat bord. Dela degen i 4 delar och försök vika bollar, så gott det går med denna relativt blöta deg.
Deg som inte ska användas kan med fördel placeras i oljade små behållare och fortsättas att fermenteras i kylen ett par dagar till efter bollningen, låter man degen fermentera längre, (förslagsvis upp till 72h) så utvecklas mer smak och mer glutentrådar bildas viket är både gott och trevligt. Efter bollningen och/eller fortsatt fermentering kan degen frysas, för att tas fram när pizzasugnet slår till.
Använd rikligt med mjöl när pizzan ska bakas ut, degen är antagligen mjukare och kladdigare än du är van vid, men har en underbar elasticitet som är en fröjd att jobba med när man får in rätt metod.
