Ca 1 kg lammkotletter
1/2 Citron
1/2 lime
1 gul lök
1 knivsuddar cayennepeppar
2-3 vitlöksklyftor
rapsolja, till stekning
½ färsk röd chili
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1-2 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1-2 tsk sjukryddor klassisk krydda från Mellanöstern
2 msk tomatpuré
1 dl torkade kikärter
5 dl vatten
4 port långkornigt ris
0,5-0,75 l hönsbuljong
100 g torkad aprikoser
100 g russin
Ca 50 g mandlar
Bladpersilja
Gör så här:
Pressa lime och citron och blanda med svartpeppar, cayenne och salt.
Skala, ansa och skiva den gula löken.
Marinera tillsammans med lammkotletter i 5 timmar eller över natten. Använd helst en plastpåse som ni försluter tätt. Då är det mycket enkelt att bara vända påsen då och då så att marinaden sprider sig jämt över godsakerna.
Fyll botten på er tagine med vatten och låt stå i 15 minuter. Fukta även insidan av locket. Sätt ugnen på 150 grader.
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Torka av lammkotletter lätt och bryn dem sedan i den varma oljan. Lyft ur lammkotletter och lägg vid sidan av.
Fräs löken i några minuter utan att den tar färg. Slå sedan på marinaden tillsammans med 0,5 deciliter vatten. Vispa runt i pannan så att inget av det goda sitter fast.
Pressa en vitlöksklyfta och blanda den med det okokta riset. Blanda även ner sjukryddor, gurkmeja, curry och tomatpuré.
Sprid ut riset i botten av lergrytan och häll på kall buljong så att det precis täcker riset. Lägg torkad frukter och kikärter sen lammkotletter ovanpå och häll sedan över löken tillsammans med marinaden.
Lägg på locket och fyll koppen på locket med kallt vatten.
Ställ grytan i ugnen och låt stå i 1 1/2 -2 timme.
Garnera sedan med skalad mandlar och finhackad persilja.
Tips:
Innan du använder taginen första gången du får blötlägga den i vatten 24 timmar och sen smörja den med olja.
Temperaturen får inte överstiga 150 grader.
Lycka till...
1/2 Citron
1/2 lime
1 gul lök
1 knivsuddar cayennepeppar
2-3 vitlöksklyftor
rapsolja, till stekning
½ färsk röd chili
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1-2 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1-2 tsk sjukryddor klassisk krydda från Mellanöstern
2 msk tomatpuré
1 dl torkade kikärter
5 dl vatten
4 port långkornigt ris
0,5-0,75 l hönsbuljong
100 g torkad aprikoser
100 g russin
Ca 50 g mandlar
Bladpersilja
Gör så här:
Pressa lime och citron och blanda med svartpeppar, cayenne och salt.
Skala, ansa och skiva den gula löken.
Marinera tillsammans med lammkotletter i 5 timmar eller över natten. Använd helst en plastpåse som ni försluter tätt. Då är det mycket enkelt att bara vända påsen då och då så att marinaden sprider sig jämt över godsakerna.
Fyll botten på er tagine med vatten och låt stå i 15 minuter. Fukta även insidan av locket. Sätt ugnen på 150 grader.
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Torka av lammkotletter lätt och bryn dem sedan i den varma oljan. Lyft ur lammkotletter och lägg vid sidan av.
Fräs löken i några minuter utan att den tar färg. Slå sedan på marinaden tillsammans med 0,5 deciliter vatten. Vispa runt i pannan så att inget av det goda sitter fast.
Pressa en vitlöksklyfta och blanda den med det okokta riset. Blanda även ner sjukryddor, gurkmeja, curry och tomatpuré.
Sprid ut riset i botten av lergrytan och häll på kall buljong så att det precis täcker riset. Lägg torkad frukter och kikärter sen lammkotletter ovanpå och häll sedan över löken tillsammans med marinaden.
Lägg på locket och fyll koppen på locket med kallt vatten.
Ställ grytan i ugnen och låt stå i 1 1/2 -2 timme.
Garnera sedan med skalad mandlar och finhackad persilja.
Tips:
Innan du använder taginen första gången du får blötlägga den i vatten 24 timmar och sen smörja den med olja.
Temperaturen får inte överstiga 150 grader.
Lycka till...
